Gratis fragt over 500kr 100% dansk hjemmeside Tilfredshedsgaranti ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Uddannelse og Videnssøgning

Uddannelse og videnssøgning
- Den produktive muslim


1. Sep 2024 - Skrevet af Kathrine Lautrup Bentsen

 

September er måneden, hvor de fleste videregående uddannelser har sin opstart og andre uddannelsesinstitutioner har måske allerede været i gang i få uger.

Har du været så velsignet at komme ind på din drømmeuddannelse, er du en af dem som skal finde en anden vej eller omkring en lidt mere kringlet vej for at nå dit mål? Giv ikke op - kæmp videre og lav istikhara og du’a! Allah er den bedste af alle planlæggere.

 

Uanset hvor du står lige nu på din vej, så husk at sige Alhamdulillah. Vær taknemmelig.

 

Viden fra et islamisk perspektiv:

 

Det at vi mennesker er velsignet med en hjerne som kan reflektere, opfatte, forstå, lærer, praktisere og eksekvere er sandelig noget at være taknemmelig for. Derfor skal vi gøre brug af denne velsignelse, vi er blevet tildelt.


Det første vers som blev åbenbaret til Profeten (Sallalahu Aleihi Wa Sallam) var “iqra”, hvilket betyder “læs”. Her understreges vigtigheden af at læse, underforstået; at øge sin viden, forstå, samt reflektere - for derefter at videregive budskaberne.

 

Profeten (Sallalahu Aleihi Wa Sallam) sagde ligeledes: “Søgen efter viden er en pligt for enhver muslim” (Sunan Ibn Majah 224). Dette udsagn understreger, at uddannelse og søgen efter viden er en universiel pligt, der gælder for alle muslimer, uanset alder og køn.

Viden fra et islamisk perspektiv kan inddeles i 1: Den åbenbarede viden og 2: Den erhvervede viden. Hvordan skal det så forstås?

 

  1. Den åbenbarede viden:
    1. Allah's åbenbaring (Wahy): dette repræsenterer den højeste viden, mennesket vil kende til. Den vigtigste viden er viden om Gud, Hans egenskaber, Hans navne og Hans handlinger. Denne åbenbarede viden, er en pligt for enhver muslim at tilegne sig.
    2. Spirituel intuition (Ilhaam): dette er den viden, som er instinktiv og ankommer som et resultat af væsenets natur. Nogen vil afvise dette som viden, men islam inkludere åndelig/spirituel intuition som en videnskilde, da Allah kommunikerer viden eller sand information direkte til et menneskes åndelige hjerte (qalb).
  2. Den erhvervede viden:
    1. Prisværdig viden
      1. Fard ‘ayn: Obligatorisk viden for ethvert menneske. Fx viden om Allah, Koranen og Profeten (saws) sunnah.
      2. Fard Kafayah: Obligatorisk for fællesskabet, men det er tilstrækkeligt hvis blot nogle fra fællesskabet erhverver sig den viden. Fx viden om medicin, matematik, astronomi osv., dette er viden som kun er nødvendig for nogen, således vi i fællesskab kan leve i fred sammen.
    2. Bebrejdende viden: Dette er den viden, som er specifikt forbudt i islam og hovedsageligt omfatter magi eller trolddom og astrologi eller videnskaber, der har til hensigt at kigge ind i Alam Ghaib (det overnaturlige) for at tilegne sig viden om fremtiden.

 

Hertil skal vi huske hvad Profeten (Sallalahu Aleihi Wa Sallam) sagde: “Den, der rejser en vej i søgen efter viden, vil Allah lette vejen til Paradis for ham” (Sahih muslim)

 

Denne Hadith understreger vigtigheden af uddannelse og at søge viden, og understreger ligeledes at jagten på denne viden er højt belønnet.

Det handler ikke om hvad du bliver til, samfundet har brug for alle profiler og typer af arbejdskraft. Det handler derimod om at du tager den velsignelse, Allah har givet dig (din hjerne) og bruger den på noget nyttigt, godt og velsignet. Med den korrekte intention, vil alt den viden du tilegner dig og alt det arbejde du laver blive omsat til belønning.

 

Fra dovenskab til produktivitet:

Dovenskab er ikke en velset handling i islam. Er det svært for dig at eksekvere? Så forsøg dig med følgende 5 punkter:

 

1. Lav Du’a! Profeten (PUBH) plejede at sige denne du’a:

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْعَجْزِ وَالْكَسَلِ وَالْجُبْنِ وَالْهَرَمِ، وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ فِتْنَةِ الْمَحْيَا وَالْمَمَاتِ، وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ‏

“Åh Allah! Jeg søger tilflugt hos Dig fra hjælpeløshed, dovenskab, fejhed og en svag alderdom. Jeg søger tilflugt hos Dig fra livets og dødens lidelser og jeg søger tilflugt hos Dig fra straffen i graven” (Sahih al-Bukhari)

Få mere viden om du’a her (LINK til bog om dua)

2. Få optimal søvn, hvilket er afgørende for at få en vellykket dag. Både vores fysiske og mentale velbefindende kan blive påvirket, hvis vores søvncyklus ikke er nogenlunde stabil.

3. Lad vær med at overspise, da dette kan føre til dovenskab og søvnighed. Lad os følge Profetens (PUBH) råd som lyder således: "Mennesket fylder ikke nogen beholder, der er værre end hans mave. Det er tilstrækkeligt for Adams søn at spise, hvad der vil støtte hans ryg. Hvis det ikke er muligt, så en tredjedel til mad, en tredjedel til drikke og en tredjedel for hans åndedrag." (Sunan Ibn Majah)

4. Få dig en aktiv livsstil, hvad end det er styrketræning, gåture eller dyrkning af en sportsgren. Profeten (PUBH) var ofte engageret i fysiske aktiviteter som fx brydning, bueskydning, hestevæddeløb og rask gang.

5. Omgås med retskafne og produktive mennesker. Profeten (PUBH) sagde: "Eksemplet på en god kammerat sammenlignet med en dårlig, er ligesom forholdet mellem moskussælgeren og smedens bælge (eller ovn); du vil enten købe moskus eller nyde dens gode lugt, mens bælgen enten brænder dit tøj eller dit hus, eller du får en slem lugt af det.” (Sahih Al-Bukhari)

Så ønsker du at blive mere produktiv i din dagligdag - både på din uddannelsesinstitution, spirituelt, privat og socialt? Så anbefaler vi denne bog af Mohammed Faris “The Productive Muslim” (Klik her). Bogen hjælper globale muslimer med at føre en produktiv livsstil: åndeligt, fysisk og socialt - ved at kombinere sin kærlighed til islam med moderne produktivitetsteknikker.

 

Må Allah gøre din vidensrejse nem og give dig de bedste redskaber til at blive den bedste til netop det DU gør - således at din viden kan gavne og berige alle de mennesker som du møder på din vej. For til slut at gavne dig i din akhirah. Ameen.